I tu, somies en dormir?
El cicle del son, com qualsevol altre cicle del nostre organisme esta regulat pel nostre rellotge biològic, la funció d'aquest és donar el tret de sortida, de manteniment i de finalització del son.
El son per a que sigui totalment reparador ha de passar per diverses fases:
La fase 1 i 2 són les fase on el son es més lleuger. Durant la fase 1 podem experimentar espasmes musculars o la sensació de caure al buit, també hi ha la presencia d’un moviment d’ulls involuntari. A la fase 2 diríem que les ondes cerebrals es tornen més lentes i desapareixen aquests moviments involuntaris.
La fase 3 i 4 són les del son més profund. A la fase 3 les ondes cerebrals són encara més lentes (ondes delta) i es combinen amb altres ondes més petites i ràpides. En aquestes fases resulta més difícil despertar-se, i la seva qualitat determinarà el nostre correcte descans.
Fase REM (moviment ràpid dels ulls), la respiració és més superficial i més ràpida, els ulls no paren de moure’s involuntàriament, i diferents músculs del nostre cos poden contraure’s. Les ondes cerebrals són molt paregudes a les que presentem quan estem desperts, per tant es aquí on ocorren la majoria dels somnis.
Cada cicle sol durar entre una hora i mitja i dos hores. Per tant, si el recomanat es dormir unes vuit hores al dia, el cicle es pot repetir durant 4 vegades.
Però i com ens pot afectar el confinament a aquests cicles de son?
Hi ha 2 motius evidents:
1. Canvi en la rutina
· Ens llevem més tard
· Fem la becaina
· Ens anem a dormir més tard
· Reducció de l’activitat física
Per tant aquests nous comportaments repetits en els temps fan que tinguem un descontrol amb els ritmes circadians, ja que durant el dia estem cansats i tenim son i per la nit estem molt actius.
2. Estrès i/o ansietat per la situació
Tant si podem treballar com si no ,tant si estem malalts com si no, les emocions respecte a aquest tema estan presents en gairebé tothom. L’estrès i /o ansietat és un estat normal per al nostre organisme, però si perdura en el temps pot desencadenar problemes com per exemple d’insomni.
D’altra banda, una volta instaurat d’insomni, la falta de son produeix més nerviosisme i estrès al nostre cos. Per tant, aquesta situació se retroalimenta i em d’evitar que es cronifiqui.
Que podem fer?
· Intentar trobar possibles solucions al problema en concret que no ens deixa dormir.
· Parar els pensaments negatius e intentar convertir-los en positius
· Aprofitar el temps lliure del que disposem per a aprendre tècniques de relaxació i meditació.
Si seguint aquests passos no aconseguim conciliar el son de la mateixa manera que ho fèiem abans del confinament podem ajudar amb aquestos complements:

https://www.naturalsantiveri.com/sistema-nervioso-y-emocional